top of page

Non Veritas és Dr. Szakály Sándor történész

Dr Szakály Sándor történészprofesszor, a történettudomány doktora, a Veszprém Pannon Egyetem előadója, a MTA tagja, szakkönyvek írója, majd 2014 óta a Veritas Történetkutató Intézet igazgatója. A Veritas Intézet pamfletjein Deák Ferenc a haza bölcse mellszobrának a képe látható azon mondásával, hogy ":nem szabad hazudni". Az idézet eredetije a zsidó Biblia harmadik könyvéből "Vajikrá" ered, mely az új testamentumban is szerepel, a harmadik könyvben, Leviticius, tehát identikus mindkét vallás szerint. A kérdés csak az, hogy a Veritas Intézet ragaszkodik-e a saját mottójához?

Dr. Szakály szerint az intézet egyik feladata a máig is begyógyulatlan seb, a Trianon kutatása, mely szerződésnek nemsokára századik évfordulója lesz. Dr. Szakály asztalát egy csendőr mellszobra dísziti, irodájának falát az ú. n. Trianon előtti "Nagy-Magyarország" térképe, de mellesleg csendőrök képei sem hiányoznak a falról, azoké a csendőröké, melyek a Horthy rendszer és az elnyomás végrehajtói voltak. A "királyi" csendőrséget Dr. Szakály könyveiben lankadatlanúl igyekezett idealizálni, kár, mindenesetre non veritas.

Ha az ország nagyságáról beszélünk, Magyarország Hunyadi Mátyás idejében sokkal nagyobb volt (Bohémia, Ausztria és a Balkán egy része), de erről nem beszél senki, néhai Szálasi Ferenc kivételével, aki Kárpát Duna Nagyhaza-ról álmodott, mi sem természetesebb, a németek ellené3re, a saját vezetése alatt. Mi is a térkép célja nehéz megmondani, hisz a trianoni szerződés, legyen az bármennyire is igazsátalan, egy vesztett háború következménye, amellett egy olyan szerződés, melyet a magyar állam hivatalos képviselői (nem a kommunisták) ratifikáltak. Amellett a magyar állam hivatalos diplomáciai kapcsolatokat tart fennt azon államokkal (Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia, Ausztria) melyek a trianonban elvesztett területeket birtokolják. Néha politikát igen nehéz megérteni, de a történészeket sem könnyebb, non veritas.

Az ezután célként kitűzött következő Veritas működési terület Horthy Miklóssal kapcsolatos negyed évszázados felejthetetlen korszak. Ez sajnálatra méltóan nagyon populáris téma Magyarországon, sokan foglalkoznak vele nem tudományos alapon is, példáúl ifj. Hegedűs Lóránt lelkipásztor is, pedig, mint papnak tudnia kellene, hogy sokszor jobb a halottakat békében nyugodni poraikban. A Horthy korszak igen gazdag volt eseményekben. Igen, talán túl gazdag is eseményekben, viszont annál szerencsétlenebb eredményekben, melyek nemcsak egy csúfosan bukott háborúban, egy millió halottban, a főváros pusztulásában, de egy idegen hatalom általi évtizedekig tartó total megszállásban és egy általa indoktrinált rendszerben kulminált.

A Horthy korszak aktivitásának rehabilitációs kísérletei sok munkát biztosítottak Dr. Szakálynak, már a Veritas igazgatói állása előtt is. Hogy néhányat említsünk is, példáúl vitéz jákfalvi Gömbös Gyula, Horthy mentora, a "Fajvédő Párt" vezére (1924-1928), majd miniszterelnök, síremlékének felújítása, Azután mentőtanuskodás Dr. Képíró Sándor csendőrszázados háborús bűnös perében az újvidéki mészárlásban való része miatt. Az sem zavarta Dr. Szakályt a mentőtanuskodásban, hogy a maga Horthy korszak Magyar Királyi Bírósága 1943-1944-ben, három évvel a mészárlás után, tíz év börtönbüntetésre itélte ugyanazért Dr. Képírót, aki megszökött és a németeknél talált menedéket hazája ellen, de mindíg jó magyar volt.

Dr. Szakály szerecsenmosdató kutatásai folytán a Kamenyec Podolszkij tömeggyilkosságot ís falsúl értékelte fel történelmileg, hol Kozma Miklós kárpátaljai kormányzó, a Horthy vezetőség tudtával és beleeegyezésével (hogy is lehetett másként), mintegy húszezer, hontalannak titulált zsidót (ez sem volt igaz teljesen) 1941 augusztusában a halálba telepített ki. Ugyanezeknek a zsidóknak addig Magyarország nemesen menedéket adott Hitlertől pár éven át, vagyis sajáty lábával felrúgta azt a tejessajtárt. Ezen tömeggyilkosságban játszott Horthy rendszer szerepet, tudományos Dr. Szakály tudományos nyelvezetével "idegenrendészeti eljárásnak" nevezett. Non veritas. Ennek dacára ezután Dr. Szakály megkapta Veritas igazgatói kinevezését.

Dr. Szakály bizonyára észrevette, hogy mialatt a trianoni tárgyalások folytak 1919-ben, zsidók legalább is papiron, a tárgyalások szempontjából nem léteztek Magyarországon, mert autómatikusan bennefoglaltattak a magyarok lakosság számába, hogy megnöveljék a kérdéses területeken a magyarok számarányát. A zsidók, akik mindíg honfiaknak érezték magukat evvel nagyon meg voltak elégedve. Ugyanakkor Magyarországon már Prochaska-Teleki-Horthy készítették, mint legfontosabbat, az első zsidó törvényt, a Numerus Clausust, hogy a zsidó diákokat megfosszák elementáris jogaiktól a tanulástól. Dr. Szakály a napokban ismét újitott tudományosan, noha távolról sem remekelt. Ezúttal az 1920-ban bevezetett dicstelen Numerus Clausust vette kutatási témájaként. Ez a törvény a zsidó egyetemista hallgatók arányát 6%-ban állapította meg, állítólag a zsidóság lakossági számarányuknak megfelelően, nem antiszemitizmus, kvázi igazságszolgáltatás. De szó sem volt arról, hogy igazságot szolgáltassanak és, hogy az egyetemi nevelést a lakosság minden rétegének biztosítsák. Az akkori Magyarországon a cigányság számaránya közel azonos volt a zsidókéhoz. A cigányok számára nem biztosítottak semmiféle egyetemi arányszámot, tehát a törvény célja kizárólagosan a zsidó diákok számának csökkentése volt, valójában a Horthy rendszer első antiszemita rendelkezése. Ez volt az első lépés a Hololauszt útján, melyet nem kevesebb, mint húsz (!!) zsidótörvény és 357 (!!) zsidóellenes rendelet követett. Szálasi mindössze csak tíz további zsidóellenes rendeletet hozott, vagy mivel nem volt ideje, vagy a tárgy már ki volt merítve. Nézvén e hihetetlen számokat (21 és 357) az a gondolat ötlik, hogy mi mással is foglalkozott az akkori magyar törvényhozás?

Visszatérve Dr. Szakályhoz és a Numerus Clausushoz, az említett megállapította, hogy "a numerus clausust nem tartom jogfosztó törvénynek". Legalább is Dr. Szakály Sándor nem tartja annak, de nem feltétlenűl szükséges komolyan venni mindent amit mond. Sőt, talán érdemes volna reaktiválni a törvényt? A megállapítás annyira non-sense, hogy vitára sem érdemes. Non veritas. Több mint furcsa, ha Veritas így értékeli a Magyarországon történteket.. Azon is lehet csodálkozni, hogy minél több történelem hamisítást követt el Dr. Szakály, annál magasabb pozíciót kap, tehát úgy néz ki, hogy történelemhamisítás kifizetődik.

Kép: Dr. Szakály Sándor és a nélkülözhetetlen emlékek.

bottom of page